Santé Zeeland

Santé Zeeland is een platform dat vernieuwing in de Zeeuwse Zorg wil aanjagen. Het platform organiseert zich in netwerkactiviteiten, zoals borrels, conferenties en een blog.

Santé Zeeland!

08 februari 2013

De afgelopen week was een bijzondere week voor de toekomst van Zeeland. Allereerst lijkt er duidelijkheid te komen over de wijze waarop de langdurige zorg hervormd gaat worden. Een hoofdlijnenakkoord dat voor Zeeland, zorgprovincie bij uitstek, van groot belang is. Bijna tegelijkertijd liet een groot aantal Zeeuwse bestuurders zich een beeld schetsen van de transitie die onze provincie gaat doormaken.

Nu deze verhalen bezonken zijn, ben ik vooral positief gestemd. Positief? zult u zich afvragen. De hervorming van de langdurige zorg (overigens is het akkoord nog niet bevestigd) is toch vooral een bezuinigingsoperatie van 3 miljard, die in een vergrijzende regio keihard aankomt. Is dat reden tot opgetogenheid? Er zullen minder professionele zorghanden beschikbaar zijn, voorzieningen waar onze grootouders op konden terugvallen zullen er al voor onze ouders niet meer zijn. Veel ouderen zullen tussen wal en schip vallen. Ik moet toegeven: ik deel deze zorgen. En toch blijf ik optimistisch. Optimistisch omdat ik deze week een groter vertrouwen heb gekregen in de veerkracht van de Zeeuwse zorgeconomie.

sante-zeeland-logowebEr zijn meer krachten dan ik verwachtte, die de uitdagingen van de toekomst positief tegemoet willen treden. Die, in plaats defensief te reageren, met elkaar plannen willen smeden, hoe onder deze druk mooie wijn kan worden geperst. Vanuit dat optimisme zijn wij deze blog gestart. Vanuit dit gevoel organiseren wij de netwerkborrels.

In de hoop op (en het groeiend vertrouwen in) een gezond Zeeland. Santé!

Arend Roos

Tags:
Sluiten