Santé Zeeland

Santé Zeeland is een platform dat vernieuwing in de Zeeuwse Zorg wil aanjagen. Het platform organiseert zich in netwerkactiviteiten, zoals borrels, conferenties en een blog.

Van zorgeconomie naar gezondheidseconomie

22 februari 2013

In de achterliggende week heb ik een aantal stevige, maar ook inspirerende gesprekken gehad, waarin in vaak de vraag naar voren kwam wat zorg en economie met elkaar te maken hebben. Het leuke van deze gesprekken is dat daarin steeds vaker het belang van gezondheid naar voren komt.

Het is natuurlijk terecht om te verwijzen naar de zorgsector als werkgever, of naar de supply chain van de zorgsector en het belang daarvan voor de regionale economie. Maar nog veel interessanter is om met een economische blik te kijken naar de broodnodige mentale omslag van ZZ naar GG, van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag (zie ook de publicatie van de RvZ van een aantal jaren geleden).

Voor de Zeeuwse economie liggen hier veel mogelijkheden. Zeeland biedt uitgelezen kansen om hierin uit te blinken. Maatschappelijk staat de provincie voor de opgave om een vergrijzende populatie (langer) gezond te houden. En tegelijk biedt de provincie de omgevingsfactoren om hier nieuwe producten en diensten op te ontwikkelen. Rond voeding, recreatie en beweging bijvoorbeeld.

Ik ken ondernemingen die al mooie proposities in dit verband hebben ontwikkeld. Maar er kan nog zoveel meer! Wat dan? Ik laat het graag aan uw creativiteit over.

Deze beweging – van zorgeconomie naar gezondheidseconomie – wil Santé Zeeland stimuleren. Door sectoren te verbinden, nieuwe ontwikkelingen een steun in de rug te geven en vooral te blijven glimlachen. Voor een gezond Zeeland. Santé!

Arend Roos

Sluiten