Santé Zeeland

Santé Zeeland is een platform dat vernieuwing in de Zeeuwse Zorg wil aanjagen. Het platform organiseert zich in netwerkactiviteiten, zoals borrels, conferenties en een blog.

Radicale innovatie van een 15-jarige

05 april 2013

Op je 15e de grondvesten van de gevestigde medische wereld doen schudden. Dat deed Jack Andraka. Hij ontwikkelde een test waarmee verschillende vormen van kanker in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord. Zijn test is ‘168 maal sneller, 26.000 maal goedkoper en 400 maal gevoeliger dan Elisa’, de huidige standaard.

Een radicale innovatie in biotechnologie. Maar het gegeven dat deze radicale innovatie van een 15-jarige komt die door 199 door hem benaderde onderzoekers van John Hopkins werd genegeerd, zegt ook iets over het onderwijssysteem. In het geval van Andraka had het systeem de gevestigde orde voortgebracht en binnen dat paradigma liggen de grote oplossingen, zoals die van de slimme tiener, niet voor de hand. Gelukkig liep er op John Hopinks nog een 200e onderzoeker rond.

Kunnen de Zeeuwse scholieren en studenten ook met creativiteit en karakter (want dat had Andraka natuurlijk ook) bijdragen aan een nieuw, gezond Zeeland? Natuurlijk! Maar zien wij hun ideeën? Horen wij hen? Betrekken we hen in onze debatten over de grote demografische veranderingen en over een gezond Zeeland?

Naast de creativiteit die we daarmee aanboren is er tenminste nog een reden. Zij zijn degenen die in de toekomst met elkaar dat gezonde Zeeland moeten vormen en dragen. Ik ben benieuwd naar uw ideeën hierover.

Santé!

Arend Roos

PS: Lees hier de analyse van Scienceguide
PS2: 9 april 16:00 café ZENC Middelburg

 

 

Sluiten