Santé Zeeland

Santé Zeeland is een platform dat vernieuwing in de Zeeuwse Zorg wil aanjagen. Het platform organiseert zich in netwerkactiviteiten, zoals borrels, conferenties en een blog.

Liever plezier dan pillen

06 juni 2013

“Het toedienen van medicijnen is dweilen met de kraan open.” Ik had hem ook zelf kunnen verzinnen, maar deze boude bewering komt van professor Dean Ornish van de universiteit van Californië. Hij stelt dat patiënten hun medicijnen niet innemen omdat ze dan iedere keer geconfronteerd worden met hun ziekte en dus met dood en verderf. Een kwestie van verdringing: je wilt niet aan je ziekte denken en dus vergeet je je medicijnen. Professor Ornish heeft daar onderzoek naar gedaan in zo’n 45 ziekenhuizen in de V.S. Volgens hem is het veel beter om meer te bewegen, meer de natuur in te gaan en een beter voedingspatroon te hanteren. Ook moet je volgens hem patiënten meer lol, inspiratie en liefde geven.

Angst en negatieve gevoelens geven stress en stress heeft invloed op het ontstaan van ziekten. Hierin ligt de basis voor chronische ziektes en stress, depressie of eenzaamheid. Omdat huisartsen slechts 8 minuten per consult hebben zijn ze niet goed in staat om de emotionele trigger te vinden die de ziekte veroorzaakt, vindt Ornish. Hartpatienten hebben bijvoorbeeld 5 tot 6 keer meer kans om te overlijden als ze depressief zijn. Ornish’ belangrijkste conclusie is: meer bewegen en de natuur in! Vooral bewegen in de natuur, met name langs de kust, blijkt genezend te werken volgens weer een ander onderzoek.

Dit is wel de ultieme oplossing voor onze dure gezondheidszorg. Het recept: 3 maal daags een stevige wandeling in de natuur, liefst aan het strand, 1 maal daags plezier maken alsof je nog kind bent en de hele dag door een grote dosis liefde voor jezelf en voor anderen.

De wereld ziet er ineens een stuk beter uit.

Wedden dat de farmaceutische industrie gaat investeren in parkeerplaatsen onderaan de duinen? Zou CZ eigenlijk parkeertarieven vergoeden?

Elly Lijnse

Bronnen:
College of Medicine, Professor Dean Ornish: reversing ‘incurable’ chronic disease.
Thomson-Coon, J. e.a. Does participating in physical activity outdoors have a greater effect on physical and mental wellbeing than physical activity indoors? A systematic review. In Environmental Science and Technology 2011.

Sluiten