Santé Zeeland

Santé Zeeland is een platform dat vernieuwing in de Zeeuwse Zorg wil aanjagen. Het platform organiseert zich in netwerkactiviteiten, zoals borrels, conferenties en een blog.

Samenwerken in de regio

13 juni 2013

Door Udo Kooyinga

Toen ik een half jaar geleden tegen een zaal vol mensen stond aan te praten en we na een paar workshops, want zo hoort dat toch tegenwoordig, de conclusie trokken dat we vooral moesten gaan samenwerken om alle problematiek in de regio te lijf te gaan zag ik ongeveer 90% van de mensen ja knikken. Ik dacht: ‘dat ziet er goed uit voor onze regio. We gaan de vergrijzing, ontgroening, personeelstekort in de zorg en al die andere dingen waar we als regio voor staan de komende jaren met elkaar aanpakken.’

Nu was het een ieders eigen keus om op dat moment ja te knikken, en is het ook nu ieders eigen keus om daar zijn of haar eigen keuzes in te maken. Kortom iedereen heeft zo zijn belangen, budgeten, targets, verantwoordelijkheden etc . Zou het nu niet mooi zijn dat we allemaal ook weer een mening krijgen in plaats van in de waan van de dag vooral maar te doen, doen en doen.

‘Wat vinden we nu eigenlijk?’, is een vraag die we onszelf en vooral elkaar vaker moeten stellen als we in projecttrajecten of andere samenwerkingsverbanden actief zijn. En dan niet van “wat vind je van dit voorstel” maar een oprechte interesse in wat die ander nu vindt van waar hij mee bezig is. Aan iemand uit de zorg kan je vragen: ‘wat vindt je nu echt de basisprincipe van het leveren van zorg?’ Als daar een goed antwoordt uitkomt, dan weet ik zeker dat je met die uitspraak in de hand 34 agendapunten zo kan invullen.

Dat is samenwerken, begrijpen waarom een ander, of een andere organisatie bepaalde dingen doet en daarop anticiperen. Dat in plaats van zelf bedenken. Laten we vooral iets gaan vinden, en pas daarna iets gaan doen. Ik denk dat we ook ineens een stuk meer rust krijgen want immers alles wat we niet vinden, en dus niet achter staan hoeven we ook niet meer te doen. Hebben we weer meer tijd om samen te werken.

Sluiten