Santé Zeeland

Santé Zeeland is een platform dat vernieuwing in de Zeeuwse Zorg wil aanjagen. Het platform organiseert zich in netwerkactiviteiten, zoals borrels, conferenties en een blog.

Wat kan Zeeland leren van de Schotse Hooglanden?

12 maart 2014

Deze dagen heb ik het genoegen te gast te zijn in de Schotse Hooglanden. Een regio met ongeveer een kwart meer inwoners dan Zeeland, maar veel grotere uitdagingen als het gaat om de bereikbaarheid van zorgvoorzieningen. Afstanden en natuurlijke barrières zijn van een andere orde.

Eerlijk gezegd ben ik verrast hoe men hier van deze zwakte een kracht heeft gemaakt. De Schotse overheid heeft een aantal functies centraal georganiseerd, zoals het Digital Health Institute.

DaarnaastAlisdair Munro echter heeft men in de Hooglanden het heft in eigen handen genomen. Vijftien jaar geleden was de enige medische opleiding verpleegkundeschool in Inverness. Dit is nude basis geworden van het Centre for Health Science, of zoals de Schotten zeggen: het Ionad Eòlas Slàinte. Dit centrum is ontwikkeld onder de bezielende leiding van Alisdair Munro, arts en visionair.

Tijdens rondleiding door het centrum legde Dr. Munro ons uit dat ontwikkeling begint bij kennis. Op basis van die visie (en met de investeringsbereidheid van industrie partners, zoals Johnson & Johnson) is het centrum uitgegroeid tot een belangrijk onderzoekscentrum in onder meer diabetes en de ziekte van Lyme (ook in de Hooglanden een groeiend probleem). In totaal werken nu vier universiteiten samen. Ieder op een thema waar hij sterk in is. Dit resulteert in een centrum waar niet alleen verpleegkundigen worden opgeleid, maar ook artsen en tandartsen. Er is een flink aantal promovendi actief, met state of the art onderzoeksprojecten. De reputatie van het centrum maakt dat men uit de beste studenten en onderzoekers kan kiezen. De universiteit van Aberdeen heeft er nu het Centre for Rural Health gevestigd, en er draaien veel projecten op het gebied van zorg op afstand.

Een interessante les voor Zeeland? Wat mij betreft wel. De uitdagingen in de Schotse Hooglanden zijn wellicht groter dan bij ons, waardoor het urgentiebesef ook groter is, en daarmee de bereidheid het roer om te gooien. Maar wat ik vooral meeneem, is de overtuiging dat het mogelijk is in landelijk gebied, zonder medische faculteiten een expertisecentrum op te bouwen op hoog niveau dat een enorme spin-off heeft in kennis, innovatie en ondernemerschap. En daarmee goed is voor een gezonde regio. Slàinte!

Inverness,
Arend Roos

Sluiten