Santé Zeeland

Santé Zeeland is een platform dat vernieuwing in de Zeeuwse Zorg wil aanjagen. Het platform organiseert zich in netwerkactiviteiten, zoals borrels, conferenties en een blog.

Embracing Change: The Future of Health – terugblik en presentaties

28 maart 2014

13 maart 2014: een stralende dag in Middelburg. Zo’n honderd mensen uit zeven verschillende landen komen samen in het stadhuis. Zij zijn allemaal op een of andere manier betrokken bij de gezondheidszorg. Zij komen samen in het stadhuis voor inspiratie over de zorg van de toekomst. We praten vaak over deze toekomst als een sombere, waarin we met minder middelen moeite zullen hebben om kwalitatief goede zorg te kunnen waarborgen. Maar – kijkend naar de toekomst – zijn er misschien ook nieuwe mogelijkheden? Welke rol spelen daarbij informatisering en technologische ontwikkeling? In de ochtend staan twee lezingen op het programma. In het middagprogramma wordt in kleine groepen hierover doorgesproken over de lezingen en de verbinding met de praktijk gelegd. Dan blijkt ook dat de betogen van de sprekers een flinke impact hebben. Ze roepen herkenning op, en de wil om zaken in de eigen omgeving te veranderen. Maar de praktijk blijkt weerbarstig.

Jef Staes

Na de opening door Commissaris van de Koning Han Polman is het podium voor de eerste keynote speaker: Jef Staes. Op zeer beeldende wijze schetst Staes hoe onze maatschappij is getransformeerd in een informatiesamenleving. Dit heeft een enorme impact op de manier waarop onderwijs en organisaties ingericht zijn. Toegang tot informatie is macht. Wanneer iedereen echter die toegang heeft is de positie van de schoolmeester minder vanzelfsprekend en is het de vraag waarop het gezag van een manager berust. Organisaties die hekken om medewerkers bouwen, zullen merken dat deze in schapen veranderen. Het alternatief van Staes is de beweging van de Red Monkeys. Deze beweging zoekt de spanning op met het klassieke denken en haalt energie uit de weerstand. Zoals de grootste biodiversiteit zich in het hart van de jungle ontwikkelt, maar juist aan de rand ervan, hebben organisaties ook innovators nodig die ook voortdurend de grenzen opzoeken en daarin ondersteund worden.

Bertalan Meskó

Na een korte presentatie door verschillende CURA-B-partners van hun pilots was het de beurt aan ‘medical futurist’ Bertalan Meskó om de aanwezigen bij te praten over de technologische toekomst van de gezondheidszorg. Meskó – ‘a geek and a medical doctor’ – legt uit hoe hij social media gebruikt om met vakgenoten te communiceren. Het gevaar is echter dat van veel informatie die door patiënten gevonden wordt, niet bekend is hoe betrouwbaar deze is. Om deze reden is hij Webicina.com gestart: Curated Social Media Resources. Professionals van over de hele wereld beoordelen informatie over diverse aandoeningen en behandelingen op betrouwbaarheid. Hoe in zijn visie ook de gezondheidszorg onvermijdelijk zal veranderen, vat Meskó in 140 karakters samen:

“In 2050,
healthcare is transparent,
decision trees are available,
online content is curated,
patients are empowered,
doctors are web-savy,
and collaborative barriers are gone forever”

De Hongaarse arts illustreert zijn betoog met pakkende voorbeelden van technologieën, die – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht – al beschikbaar zijn. Glucosemetingen via contactlenzen. Sensoren die in de mond voedingswaarde  kunnen meten van genuttigd voedsel. Qua technologie liggen er niet veel belemmeringen. Vaak is het (zorg)systeem echter nog onvoldoende ingericht om hier gebruik van te maken. Kern van zijn boodschap is echter dat deze ontwikkelingen onvermijdelijk zijn, en het de vraag is hoe we hier op reageren. Omarmen we het?

Presentatie Jef Staes

Presentatie Bertalan Mesko

Sluiten