Santé Zeeland

Santé Zeeland is een platform dat vernieuwing in de Zeeuwse Zorg wil aanjagen. Het platform organiseert zich in netwerkactiviteiten, zoals borrels, conferenties en een blog.

Zeeland de mooiste provincie van Nederland kan ook de gezondste zijn.

28 maart 2014

Zeeland is de mooiste provincie van Nederland. En als je het aan mij vraagt zelf de beste plek om te wonen in Europa.

Zeeland heeft naast het ver buiten de grenzen bekende zee, strand en zon nog meer te bieden. De ruimte, de introverte maar hartelijke Zeeuwen. Verstilde dorpen en steden die in hun kleinschaligheid toch grandeur uitstralen.

Zeeuwse klei die talenten voortbrengt. Michiel de Ruyter, Annie MG Schmidt, BLØF, Racoon. De Zeeuwse lucht die al eeuwen kunstenaars inspireert.

Deze talenten zijn uniek en veel zijn gegeven door de ligging van Zeeland. Ander zijn gecreëerd, zoals het moderne zevende wereld wonder de Oosterscheldekeering.

Maar allen voorbeelden hebben gemeen dat ze nooit alleen ontstaan zijn. Verschillende mensen en elementen werken samen om het unieke van Zeeland te behouden en te ontwikkelen.

De Zeeuwse samenwerking heeft geweldige resultaten, en de uitdaging die nu voor ons ligt. Hoe houden we dit in stand of hoe kunnen we dit versterken.

Gezondheid is een noodzakelijke basis om de kansen in Zeeland ook in de toekomst te benutten.

Gezondheid is niet de afwezigheid van ziekten, maar de mogelijkheden die je hebt om ondanks ziekten/beperkingen toch een gelukkig leven te leiden.

Om iedereen een kans te geven op een gezond leven, zullen we met Zeeuwse ondernemers, Zeeuws onderwijs en de Zeeuwse overheid de handen in 1 slaan en gezamenlijk aan negen pijlers werken. Ieder vanuit zijn eigen waarden.

De negen pijlers zijn niet lukraak gekozen, maar zijn geleend vanuit het onderzoek dat Dan Buettner gedaan heeft voor National Geografic.

Dit onderzoek leidde hem naar plekken op de wereld waar mensen vaak 100 jaar werden (en ouder) met behoud van hun gezondheid.

Deze plekken noemde hij BlueZones.

De mensen in de BlueZones hadden veel overeenkomsten met de manieren van leven.

Zo bewegen ze op een natuurlijke manier (geen sportschool), Hebben minder last van stress En als ze dat al hebben, weten ze manieren om deze stress te reduceren. Ze eten gezond, veel bonen en groenten en matig vlees. Waarbij de portie ook kleiner en afgestemd op de behoefte.

Familie en vrienden komen altijd op de eerste plaats. Waarbij opa en oma een onderdeel zijn van de opvoeding van kinderen. Elke dag er een wijntje wordt genuttigd en de dag wordt doorgenomen.

De BlueZone principes zijn geen lastige om te begrijpen, vertellen je niet wat niet mag, maar geven een manier van leven aan die prettig is en er voor zorgt dat je gelukkig ouder kan worden.

Prettig leven is nu juist wat Zeeland van naturen heeft en door samen te werken met de BlueZone principes, stimuleren we dat wat Zeeland de mooist en gezondste provincie van Nederland maakt voor ons en voor de generaties die na ons komen.

Vincent Kouwen

 

NB: Tijdens de volgende borrel wordt door Estherella van Klinken van GGD Zeeland een presentatie gegeven over het Blue Zones-initiatief. 8 april 16:00, Kloveniersdoelen. Allen welkom!

 

 

Sluiten