Santé Zeeland

Santé Zeeland is een platform dat vernieuwing in de Zeeuwse Zorg wil aanjagen. Het platform organiseert zich in netwerkactiviteiten, zoals borrels, conferenties en een blog.

Drie maanden voor een plan

03 maart 2015

De Zeeuwse zorg wacht een grote opgave. Edith Schippers heeft namelijk laten weten dat ze in drie maanden een plan wil, dat de zorg in onze provincie veilig stelt voor de komende decennia: ‘ik wil dat de Zeeuwse zorg over tien jaar ook nog veilig is’.

De minister, die vorige maand in NRC jubelde over de kwaliteit, effectiviteit en solidariteit van het Nederlandse zorgstelsel, nam met eigen ogen de schade op van een decenniumlang touwtrekken om de positie van de Zeeuwse ziekenhuizen. En ze werd er niet vrolijk van. Ze heeft kennelijk zelfs met de vuist op een tafel in het Zeeuwse provinciehuis geslagen.

Sinds het verschijnen van de nieuwste Health Consumer Index, waaruit blijkt dat ons land het beste zorgstelsel van Europa heeft (en uiteraard ook dankbaar gebruikt door de Minister in bovengenoemd NRC-stuk), heb ik mij afgevraagd waarom ik zo’n afstand ervaar tussen dit soort lijstjes en de praktijk van alledag. Waarom beleef ik als Zeeuw de kwaliteit zo anders? Heeft dat te maken met een negatieve pers? Is het misschien eigen aan ons om te klagen? Of is het kwaliteitsniveau zo hoog, omdát we ons er zo graag mee bemoeien?

Een verklaring vanuit een andere invalshoek gaf Martin Sommer afgelopen weekend in de Volkskrant. Hij signaleert eenzelfde kloof ‘tussen het perspectief van de Haagse beleidstorens en de beleving in het land’. In zijn zoektocht naar een uitleg hiervoor, signaleert hij een ‘geforceerde rationalisatie van de samenleving’. Het huidige regeringsbeleid van twee partijen, die beiden ‘uit de bron van de Franse Revolutie hebben gedronken’, stoelt op het rationalisme. Deze neopaarse politiek ‘weet zich geen raad met kritiek die als irrationeel wordt ervaren’. Goede zorg is toch hoog scoren in de Health Consumer Index?

Terug naar Zeeland: Hoe moet ‘de Zeeuwse zorg’ het plan gaan maken? Van wie verwacht Schippers antwoord? Of nog sterker: wie vertrouwen wij als opsteller van een plan? Het gaat toch om de toekomst van de Zeeuwse patiënt, zoals de Minister opmerkte? Eerder schreef ik op deze plaats: de druk wordt wel opgevoerd, maar de spelregels zijn toch niet veranderd? En het systeem, als resultaat van rationalisatie, is er niet op gericht om het belang van de patiënt te laten prevaleren.

Goede zorg rust in een relatie tussen arts en patiënt, een vertrouwensrelatie. We mogen hopen dat het plan daar begint en bij terugkomt. Dat het plan aangeeft waar het systeem zijn doel voorbij schiet en perverse prikkels benoemt. Misschien kost het meer dan drie maanden, maar als we allemaal onze schouders eronder zetten malen we daar toch niet om?

Santé!
Arend Roos

Sluiten