Santé Zeeland

Santé Zeeland is een platform dat vernieuwing in de Zeeuwse Zorg wil aanjagen. Het platform organiseert zich in netwerkactiviteiten, zoals borrels, conferenties en een blog.

Een revolutie in het contact met uw arts?

18 mei 2015

Communicatie in de zorg, iedereen roept dat het anders moet. Maar wat kunnen we hier nu echt voor elkaar krijgen? Daarover gaat het tijdens de volgende Santé Zeeland op 9 juni. U kunt daar een glimp zien van een ontwikkeling die de manier waarop u met uw arts communiceert radicaal kan veranderen.

Meer dan een decennium geleden was de hoop van velen dat de kwaliteit van zorg zou toenemen als de verschillende spelers in de keten over de juiste informatie zouden beschikken. Zo is bijvoorbeeld bekend dat veel onnodige sterfgevallen te wijten zijn aan een niet-adequaat overzicht van de medicatie die een patient gebruikt.

Deze hoop, en de plannen die daaruit werden gesmeed, zijn echter nooit goed gerealiseerd. Reeds in 2011 sneuvelde het plan voor een landelijk patientendossier in de Eerste Kamer, die zorgen had over de waarborgen voor de privacy van patiënten binnen het wetsvoorstel.

ICT in de zorg wordt nog steeds gezien als een instrument om (zorg)organisaties te stroomlijnen en veel minder om het klantbelang te dienen. Vanuit de organisatie geredeneerd een begrijpelijke redenering, maar patiënten (en ook gezonde personen) staan buitenspel. De komende jaren zullen in het teken komen te staan van oplossingen die de communicatie vanuit de patient gaan ondersteunen. Wat dat betreft denk ik dat we aan het begin staan van een zeer interessante periode en de vraag is hoe zorginstellingen daarop zullen gaan reageren.

Op 9 juni zal tijdens de volgende Santé-borrel (16:00, Kloveniersdoelen in Middelburg) een oplossing gepresenteerd worden die een revolutie kan betekenen in de communicatie met uw arts. Daarom van harte welkom!

Santé!
Arend Roos

 

PS: Het eerder aangekondigde thema voor 9 juni was ‘Zeeland, samen gezond’. Dit is gewijzigd in verband met het minisymposium dat twee dagen later plaats vindt ter gelegenheid van de inauguratie van Olaf Timmermans op de HZ University of Applied Sciences. Olaf wordt daar lector Healthy Regions. Tijdens het minisymposium zal Ronald de Meij, directeur van GGD Zeeland, de presentatie houden die voor Santé Zeeland gepland stond.

Sluiten