Santé Zeeland

Santé Zeeland is een platform dat vernieuwing in de Zeeuwse Zorg wil aanjagen. Het platform organiseert zich in netwerkactiviteiten, zoals borrels, conferenties en een blog.

Heeft de huisarts zijn langste tijd gehad?

21 november 2015

Een week geleden keerde ik terug van een inspirerend bezoek aan de Exponential Medicine, een bruisend congres in Californië over de toekomst van de zorg. Ik zat vol indrukken: Ik zag software die nauwkeuriger tumoren herkent dan een oncologisch specialist, ik ontmoette ontwikkelaars van systemen om stemmingswisselingen van psychiatrische patiënten te herkennen, ik zag nieuwe technologieën om patiëntendossiers te ontsluiten. De technologie staat voor niets.

Als patiënt was het niet ingewikkeld om de voordelen van veel van deze zaken te zien. De kwaliteit van zorg kan een enorme impuls krijgen, mits op de juist manier ingezet. De belangrijkste vraag die daarom al een week in mijn hoofd spookt is de volgende: wat is er nu nodig om ook echt betere zorg te persen uit de mooie druiven die ik heb gezien?

Toevallig stond dezelfde dag een mooi artikel in het FD van Paul van Hoek, basisarts en medisch adviseur. Met de kop geeft hij zelf de beste samenvatting van zijn standpunt, en van mijn gevoelens: ‘Huidige positie huisarts niet houdbaar’.

Hij sluit aan bij enkele ontwikkelingen die de afgelopen jaren de basis hebben gelegd voor een revolte in de zorg: patiënten zijn niet alleen beter geïnformeerd en mondiger, alle informatie die ze nodig hebben om een diagnose te kunnen stellen ligt ook op straat. Het is een kwestie van tijd voor technologische platformen beschikbaar komen die patiënten helpen om op basis hiervan weloverwogen beslissingen te kunnen nemen.

Paul van Hoek beschrijft hoe de lobby-organisaties van huisartsen nog in staat zijn om nieuwe initiatieven zoals Constamed en CareToGo te dwarsbomen. Dit is echter een kwestie van tijd. Vraag is dan hoe de huisarts van de toekomst eruit ziet. Voor Van Hoek is die arts 24/7 bereikbaar, op iedere wijze die de patient wenst. De patient beschikt altijd over adequate gegevens over de eigen ziektegeschiedenis en gezondheid. De huisarts die hierin meekomt zal meer een coach dan een beslisser zijn. En dat is een grote stap.

Toch hoop ik dat er voldoende artsen zijn die die stap durven zetten. Om technologie zinvol te leren en kunnen gebruiken ten gunste van onze eigen gezondheid hebben we broodnodig coaches nodig. Mensen die helpen om de informatie te duiden en ons begeleiden in het nemen van soms zware beslissingen.

Op 1 december zullen we onder meer over deze zaken doordenken en -praten tijdens de volgende Santé Zeeland.

Santé!
Arend Roos

Sluiten