Santé Zeeland

Santé Zeeland is een platform dat vernieuwing in de Zeeuwse Zorg wil aanjagen. Het platform organiseert zich in netwerkactiviteiten, zoals borrels, conferenties en een blog.

Project Glazz ook in Zeeland?

13 april 2016

Gisteren was Google Glass het centrale thema bij de netwerkborrel. Een zorginstelling uit Schiedam experimenteert al een jaar met het toepassen van dit instrument in de zorg: project Glazz.

20140124-GOOGLE-GLASS-FRAMES-0018Een aantal medewerkers van de Argos Zorggroep gaf een enthousiaste demonstratie van de verschillende toepassingen die zij er inmiddels mee ontwikkeld hebben.  Het meest aansprekende voorbeeld is toepassing in mantelzorg. Mensen die als mantelzorger betrokken zijn bij een van de cliënten kunnen een Google Glass krijgen en bij vragen of behoefte aan ondersteuning verpleegkundige hulp inroepen. De verpleegkundige die dan met de handelingen meekijkt, geeft instructies en versterkt daarmee de mantelzorger.

Naast deze toepassing is Argos Zorggroep samen met het CIZ bezig om indicatiestellingen in het ziekenhuis (voor het verpleeghuis) ook met behulp van deze technologie te gaan doen: een CIZ-medewerker kijkt live mee met een verpleegkundige in het ziekenhuis. Tien minuten meekijken geeft meer informatie dan een vragenlijst en is bovendien efficiënter. Inmiddels is Argos gestart met een experiment waarbij een cliënten een Glass krijgt.

Het leuke aan de bijeenkomst was dat veel aanwezigen spontaan ideeën hadden over de voordelen en mogelijkheden van Google Glass. Snel werd duidelijk dat het goed inzetten mensen onafhankelijker kan maken van zorg, bewegingsvrijheid en zelfredzaamheid worden vergroot.

IMG_0158Ik vroeg me daarom af: waarom gebeurt dit niet veel meer? Voor cliënten en hu familie is dit toch prachtig?

Enerzijds speelt zeker een rol dat het hier om nieuwe technologie gaat. Wereldwijd zijn slechts weinig ontwikkelaars bezig met het toepassen van live video-streaming over Google Glass. Anderzijds denk ik dat velen een huiver hebben om te experimenteren. Het project bij Argos is begonnen met een overenthousiaste medewerker (Wouter Steutel), maar ook duidelijk gesteund door de organisatie. De twee verpleegkundigen, Eveline en Fabiënne, die de demo bij Santé Zeeland gaven, zijn beiden volledig aan dit project toegewezen en voortdurend op zoek naar verbeteringen en nieuwe toepassingen.

De mensen achter het project Glazz willen echter meer. Ze sloten gisteren af met een open uitnodiging aan Zeeuwse partijen om mee te doen en gezamenlijk een Zeeuwse pilot op te zetten. Graag horen wij of mensen daarin geïnteresseerd zijn (via info@santezeeland.nl) en kunnen we de bijeenkomst van gisteren mogelijk een vervolg geven. Ik kijk uit naar jullie reacties.

Santé!
Arend Roos

Sluiten