Santé Zeeland

Santé Zeeland is een platform dat vernieuwing in de Zeeuwse Zorg wil aanjagen. Het platform organiseert zich in netwerkactiviteiten, zoals borrels, conferenties en een blog.

“We create solutions”

28 november 2016

“We create solutions”. Weinig teksten sprongen zoveel in het oog als deze, toen ik onlangs de Medica in Düsseldorf bezocht. Bijna twintig beurshallen vol medische technologie. Een fascinerende omgeving, in meerdere opzichten. De meest uiteenlopende bedrijven presenteren zichzelf onder dit motto: van diagnostiek tot verbandartikelen. Van verpakkingsmaterialen tot fitnessapparatuur. En allemaal willen ze niet alleen hun spullen verkopen, maar echte oplossingen leveren.

Een oplossing creëren: het is de ultieme vorm van maatwerk. Het veronderstelt dat de oplosser jouw probleem kent. Bovendien wordt de oplossing gecreëerd. Het is het resultaat van een creatief proces. Over creativiteit gesproken: jammer dat de inrichting van veel stands zo weinig creatief is. Veel eenheidsworst: de snoepjes en de kostuums, de brochures en dus ook de aanprijzingen.

Op een heel andere wijze ben ik zelf recent actief geweest bij het oplossen van problemen, onder meer in de Zeeuwse Huiskamer. In het kader van de projectweek Engineering van de HZ University of Applied Sciences hebben we een twaalftal mooie oplossingen gezien voor alledaagse problemen.

De Zeeuwse Huiskamer richt zich op het verhelderen van de behoeften van mensen rond langer zelfstandig thuis wonen. Wat hebben deze mensen nodig? En hoe kunnen we dat met elkaar mogelijk maken. Een vijftal studenten verpleegkunde hebben de lessen die we tot nu toe geleerd hebben tot zich genomen en vertaald naar een twaalftal cases, waarin een technische oplossing gewenst was.

img-20161114-wa0001Deze twaalf cases werden aan het begin van de projectweek aan evenzoveel groepen studenten Engineering uitgereikt. Deze studenten hebben in een week een oplossing ontwikkeld voor het betreffende probleem. De oplossingen werden op vrijdagmiddag, soms ook al als werkend prototype, gepresenteerd.

Het leuke aan dit proces was dat de verschillende deelnemers zich heel bewust waren van hun rol. Het gaat er uiteindelijk om oplossingen te ontwikkelen waar echt behoefte aan is. De verpleegkundestudenten deden daarom hun best om zo helder mogelijk de situaties in beeld te brengen en in woorden te vangen. Of het gaat om het bedienen van een wasmachine of om het ontbreken van een gevoel van veiligheid: veel mensen hebben behoefte aan concrete oplossingen. En de techneuten maakten goed gebruik van de kennis die bij hun collegastudenten aanwezig was.

img-20161118-wa0003Het uiteindelijke resultaat mocht er ook wezen. Een aantal van de gepresenteerde producten blonken uit in doeltreffende eenvoud. Ik hoop echt dat de HZ deze studenten kan begeleiden naar marktintroducties van deze producten, want die kans ligt er zeker.

Wat maakt nu dat deze oplossingen er zo makkelijk komen? In de eerste plaats: kennis. Kennis van de doelgroep en kennis van het probleem. De investering in onderzoek naar maatschappelijke problemen rond wonen, zorg en welzijn (bijvoorbeeld in de Zeeuwse Huiskamer) loont daarom. Verder: een open ontwikkelruimte, zoals de HZ die in de projectweek bood, helpt om problemenbeschrijvingen vlot om te kunnen buigen naar oplossingen. Binnen de Zeeuwse Huiskamer zal de komende jaren veel meer die technologische brug tussen vraag en aanbod geslagen gaan worden. Samen met studenten en met bedrijven. Maar ook samen met ouderen en hun verwanten. Om zo samen oplossingen te creëren. We hopen dat jullie meedoen!

Santé!
Arend Roos

 

Sluiten