Santé Zeeland

Santé Zeeland is een platform dat vernieuwing in de Zeeuwse Zorg wil aanjagen. Het platform organiseert zich in netwerkactiviteiten, zoals borrels, conferenties en een blog.

Internationaal congres over toekomst thuiszorg

23 februari 2017

In april wordt door WVO een mooi congres georganiseerd over de toekomst van thuiszorg. Dit internationale congres, met zeer interessante sprekers als Lucien Engelen, Henk Rosendal en Lucas Meijs, is onderdeel van het SafeAge-programma. Sinds 2015 maakt deze Vlissingse zorgaanbieder hier deel van uit.

Onderdelen van deze conferentie zijn open voor een groter publiek. Daarom geven we de uitnodiging graag integraal door op deze plaats:

Donderdag 20 en vrijdag 21 april organiseert WVO Zorg de 4e SafeAge conferentie (Sustainable Ageing Future Europa) in Vlissingen en Middelburg.

Vier Europese thuiszorgaanbieders (uit Nederland, Zweden, Finland en Italië) zijn door de Europese Unie gevraagd vanuit verschillende invalshoeken te kijken hoe de zorg voor mensen thuis toekomstbestendig gemaakt kan worden. In ieder land vindt een werkconferentie plaats. De vierde en laatste werkconferentie vindt plaats op 20 en 21 april a.s. Aan de orde komen de thema’s ‘technologie’, ‘participatie, ondersteuning en vrijwilligers’, en de ‘medewerker van de toekomst’.

Mocht u vanwege bijvoorbeeld werk of studie het interessant vinden om deze conferentie bij te wonen of een dagdeel daarvan, dan kunt u zich hiervoor opgeven.

Programma donderdagochtend 20 april
Op donderdagochtend 20 april behandelt Lucien Engelen (directeur Reshape Center Radboud Universiteit) het thema Thuiszorgtechnologie. Hij neemt de deelnemers aan de hand van concrete voorbeelden mee in het tijdperk van exponentieel groeiende technologiebedrijven die soms wel overvloedig lijken. Het is geweldig om de mogelijke veranderingen te zien die daaruit kunnen ontstaan, zoals de mogelijkheid om een duurzame gezondheidszorg te creëren. Daarbij wordt echter nooit de impact vergeten van het menselijk contact. Het gaat iedere keer weer om een afweging tussen technologie en ‘er zelf bij zijn’. Het is geen keuze tussen het één of het ander, maar het is en/en. In een designworkshop gaan de deelnemers ook zelf aan de slag met dit thema.

Tijd: 9.00 – 12.30 (aansluitend lunch)
Locatie: Ter Reede, Vredehoflaan 370 in Vlissingen

Programma donderdagmiddag 20 april
Het middagdeel op donderdag onder leiding van Lucas Meijs heeft als thema Participatie, ondersteuning en vrijwilligers. Nederland zou er totaal anders uitzien zonder vrijwilligers. Sportclubs zouden niet kunnen functioneren en de zorg zou verschralen. Vrijwilligers maken al decennia het verschil en deze bron blijft springlevend. Naast de reeds lang gewortelde vrijwilligersorganisaties zijn allerlei nieuwe burgerinitiatieven ontstaan, variërend van het in eigen beheer nemen van een buurthuis tot het oprichten van een zorgcoöperatie. Veel gaat goed, maar nog veel meer kan beter.

Tijd: 13.30 – 17.00 uur
Locatie: Ter Reede, Vredehoflaan 370 in Vlissingen
Programma vrijdag 21 april
Op vrijdag neemt Henk Rosendal de deelnemers mee in het thema De thuiszorgmedewerker van de toekomst. Er vinden ingrijpende hervormingen in de zorg plaats. Mensen moeten meer eigen regie krijgen en nemen om oplossingen te vinden voor hun zorg- en ondersteuningsbehoeften. Dit heeft ook gevolgen voor de positie en rollen van burgers én zorgprofessionals, werkmethodieken en competenties van professionals. Na de inleiding gaat u zelf met het thema aan de slag in de workshopvorm ‘hands on’.

Tijd: 9.00 – 12.15 uur
Locatie: Oude Gemeentehuis in Middelburg

Sprekers en moderator
De moderator van de werkconferentie is prof. dr. Robbert Huijsman (hoogleraar Management en Organisatie van Ouderenzorg aan de EUR). Achtergronden van de sprekers en moderator vindt u hier.

Aanmelden en meer informatie
U kunt zich via het aanmeldformulier aanmelden voor de gehele conferentie of voor een specifiek dagdeel. Inschrijven gebeurt op volgorde van binnenkomst en VOL = VOL. Aan uw deelname zijn geen kosten verbonden. De voertaal tijdens de conferentie is Engels. Meer informatie over het project en de verslagen van de eerste drie werkconferenties zijn te vinden op de website www.safeage.eu.

De SafeAge Werkconferentie wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Europese Unie.

Sluiten